top of page

Over de Podcast

 

In 2007 begon ik als vrijwilliger en mediamaker bij wetenschappelijke organisaties die psychedelisch onderzoek ondersteunen voor mentale gezondheid. Tijdens mijn freelance carrière heb ik, naast reguliere commerciële klanten, ook gewerkt voor 'harm reduction' organisaties. Met overheidssteun hielp ik teams bij het ontwerpen van campagnes voor onder andere de GGD en de Politie. Ik leidde meerdere campagnes over genotmiddelen en merkte een duidelijk verschil tussen psychedelica en andere middelen; waar sommige destructief zijn, hebben anderen aanzienlijk potentieel als psychische medicatie, bijvoorbeeld voor mensen met ernstige PTSS. Deze middelen hebben ook risico's, maar de therapeutische toepassing van psychedelica neemt toe. Zo ontmoette ik oorlogsveteranen die, onder professionele begeleiding, met bepaalde plantmedicijnen weer van het leven leerden genieten. Maar hoe staat Nederland hierin?

Ik pleit voor transparantie en nuchtere, kwalitatieve informatie om een veiligere samenleving te creëren. Psychedelica ondergaat momenteel een 'psychedelic renaissance'. Patenten, onderzoeken en nieuwe bedrijven schieten in deze industrie als paddenstoelen uit de grond. De wetenschap ziet grote therapeutische kansen, mits risico's worden meegewogen.

BN'ers en internationale Hollywoodsterren gebruiken psychedelica voor persoonlijke inzichten en mentale gezondheid, maar in Nederland blijft het een taboe. Er hangt een stigma omheen. Is dit de juiste benadering? In mijn podcast ga ik in gesprek om te zien hoe nuchter Nederland omgaat met de opkomst van psychedelica. Wie zijn de pioniers in ons land op dit gebied? Hoe werken psychedelica precies? Ik reis als waarnemer naar experts, overheidsinstanties, bedrijven, congressen en bijzondere psychedelische rituelen. Ik onderzoek initiatieven in Nederland die psychedelica een veilige plek in onze samenleving geven, omdat Nederland ook een heldere podcast over dit onderwerp verdient.

Door: Koen Oosterbroek

Wil jij bij de podcast aanwezig zijn of zoek je contact? Mail mij dan hier.

Disclaimer: Let op dat het onderzoek naar psychedelica nog steeds in volle gang is. De informatie in deze podast is geen officieel advies, en is niet ter promotie van het gebruik van psychedelica. Zorg altijd dat je andere bronnen tot je neemt, en volg altijd lokale wetten. 

Graphic.jpg
bottom of page